Jak przechowywać miód po otwarciu?

Jak przechowywać miód po otwarciu? Wiele osób nie wyobraża sobie braku miodu w kuchni. Po zakupie miodu oraz jego otwarciu istotne jest jego odpowiednie przechowywanie. Nieodpowiednie przechowywanie miodu może doprowadzić do pogorszenia zarówno jego smaku, jak i właściwości zdrowotnych. W niniejszym artykule doradzamy, jak przechowywać miód po jego otwarciu. Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią.

Przechowywanie miodu po otwarciu

Wiele osób zastanawia się, czy miód może zepsuć się po otwarciu. Miód nie ulega zepsuciu, lecz może ulec sfermentowaniu. Jak wygląda sfermentowany miód? Sfermentowany miód przede wszystkim nieprzyjemnie pachnie, jak pleśń oraz drożdże. Ponadto, na jego górnej warstwie pojawia się piana oraz grudki. Jak uniknąć sfermentowania miodu? Należy trzymać się kilku prostych zasad odnośnie przechowywania miodu po otwarciu.

Po pierwsze, słoik z miodem powinien stać w zacienionym oraz suchym miejscu, a temperatura w jakiej jest przechowywany miód nie powinna wynosić więcej niż 20 stopni Celsjusza. Ponadto, dobry miód powinien być przechowywany w szkle lub porcelanie – nigdy w metalowych pojemnikach. Ponadto, bardzo ważne jest, aby nakładać miód tylko z użyciem drewnianych przyrządów, a przed ponownym zanurzeniem łyżeczki w miodzie, jeżeli jest zanieczyszczona innymi substancjami, należy ją dokładnie opłukać pod ciepłą wodą i osuszyć.

Dzięki stosowaniu się do powyższych zasad możemy mieć pewność, iż miód nie ulegnie fermentacji. Warto w tym miejscu odpowiedzieć także na inne pytanie, które często pada: czy miód można przechowywać w lodówce? Odpowiedź jest twierdząca, jednak pojemnik powinien być wtedy szczelnie zamknięty.

Dlaczego miód się nie psuje?

Fakt, iż miód się nie psuje, jest znany od dawna. Potwierdza to między innymi wykopalisko archeologiczne miodu sprzed 5500 lat, dokonane w Gruzji w 2012 roku. Znaleziony wtedy miód był przechowywany w glinianym dzbanie, w ciemności i właściwej temperaturze. Był skrystalizowany, jednakże po wstawieniu do ciepłej wody i ogrzaniu był nadal zdatny do spożycia. Był jednak pozbawiony wartości zdrowotnych.

Jak przechowywać miód po otwarciu?
Jak przechowywać miód po otwarciu?

Jak już wspomniano, miody sfermentowane charakteryzują się pianą i grudkami. Fermentacja ma najczęściej miejsce w naturalnych miodach, które są zbierane wczesną wiosną oraz późnym latem. Fermentacji ulega też często miód rzepakowy, który zawiera wiele cukrów i aminokwasów. Zbyt wcześnie zebrany i zamknięty szczelnie miód może zacząć natomiast wylewać się z naczynia. Ciężko jest przegapić fakt, iż mamy do czynienia z miodem sfermentowanym, bowiem takie miody nieprzyjemnie pachną.

Do czego można wykorzystać sfermentowany miód? Takie miody można wykorzystać przede wszystkim jako środek słodzący do nalewek, a także do podkarmiania pszczół (po uprzednim ogrzaniu miodu do 80 stopni Celsjusza).

Pozostaje pytanie – dlaczego miód się nie psuje? Miód nie psuje się ze względu na swoje antybakteryjne właściwości, które wynikają z obecności nadtlenku wodoru. Nadtlenek wodoru powstaje w wyniki utleniania się glukozy do kwasu glukonowego. Wspomniana reakcja ma miejsce dzięki działaniu enzymu zwanego inwertazą, który jest obecny w ślinie pszczół. Ponadto, miód konserwują także obecne w nim flawonoidy mające właściwości grzybobójcze i antyoksydacyjne. Najważniejsze dla zachowania smaku i właściwości zdrowotnych miodu jest jego właściwe przechowywanie.

Ile czasu można przechowywać miód?

Miód pszczeli oficjalnie jest przydatny 3 lata po otwarciu. Niektóre z miodów mają jednak krótszy czas przydatności do spożycia. Mowa tu o miodach takich jak spadziowy, nawłociowy czy rzepakowy, które są podatne na rozwój drożdży i fermentację.

Odpowiednie warunki, takie jak ciemność, suchość i niska temperatura sprzyjają konserwacji miodu. Najwięcej aktywnych substancji czynnych w miodzie jest obecnych od kilku do kilkunastu miesięcy po jego otwarciu i zależy to też od warunków składowania miodu. Wskazane jest spożywanie miodu po otwarciu nie dłużej niż przez kilkanaście miesięcy.

Warto wspomnieć, iż miód ulega starzeniu proporcjonalnie do temperatury przechowywania. Miód w trakcie przechowywania traci enzymy pszczele takie jak diastaza czy inwertaza. Utrata tych enzymów jest zależna od temperatury. Przykładowo, jeżeli przechowujemy miód w temperaturze 10 stopni Celsjusza, to miód traci diastazę po 34 latach i inwertazę po 26 latach. W przypadku przechowywania miodu w temperaturze 30 stopni, miód traci natomiast diastazę po 200 dniach oraz inwertazę po 83 dniach.

Dlaczego właściwe przechowywanie miodu jest tak ważne?

Odpowiednie przechowywanie miodu to skuteczna metoda na przedłużenie jego przydatności do spożycia. W przypadku doboru niewłaściwej metody przechowywania, miód po otwarciu może w bardzo krótkim czasie ulec zestarzeniu. Starzenie miodu to naturalny proces, jednak w takiej sytuacji miód nie ma takich właściwości zdrowotnych, jak tuż po otwarciu. Ma także gorszy zapach i smak. Miód, jak już wspomniano, może także ulec fermentacji.

Naturalny proces, który ma miejsce w trakcie przechowywania miodu, to również krystalizacja. Niektóre miody ulegają krystalizacji szybciej, inne wolniej. Krystalizacja nie zmienia jednak jakości miodu.